Miljö och hållbarhet

Vi på Kavat har ett kall. Det är att hela tiden söka nya vägar för att bli världens mest hållbara skoföretag. 

Att vi tar vårt miljöarbete på största allvar märks genom att vi idag är världsledande tillverkare av miljömärkta skor. Redan år 2008 certifierades vår första sko med EU Ecolabel. Sedan dess har fler än 100 modeller miljömärkts och fler ska det bli. År 2019 stramade EU åt kraven får sin certifiering. Kavat var först ut i Sverige, och så vitt vi vet världen, med att klara de nya tuffa kraven. Läs mer om EU Ecolabel här.

Hållbarhet för oss innebär ett helhetstänk. Hållbara material, hållbar produktion och hållbara produkter. 

Kavat har i alla tider följt utvecklingen av nya miljövänliga komponenter för skoindustrin. Hållbarhet för oss innebär ett helhetstänk. Hållbara material, hållbar produktion och hållbara produkter. Förutom att vi jobbar med miljövänliga läder, miljövänligt SEBS-gummi, GOTS certifierad bomull så är vi också i framkant när det gäller att tillverka skor i återvunnet eller delvis återvunna material. Vi jobbar även med spilläder där vi återanvänder material från tidigare kollektioner. År 2019 blev vi dessutom först ut i världen med att tillverka gummistövlar av delvis fossilfritt material i form av sockerrör. 

Koll på kemikalier

Kemikalier är nödvändiga för all typ av skoproduktion, inklusive Kavats produkter. Kemikalier medför ofta funktioner till olika material så som vattentäthet. Baksidan är att det kanske inte alltid är det bästa för vår hälsa och natur. Det gäller att utesluta de skadliga och hälsofarliga kemikalierna. Eftersom våra produkter till stor del används av barn är detta en viktig del i vårt arbete och vi arbetar aktivt med att begränsa användandet och eller byta ut dåliga kemikalier mot mer miljövänliga alternativ. Arbetet börjar redan i utvecklingen av en produkt och i valet av material. Vi gör även regelbundna tester i produktion och av slutprodukt för att säkerställa att våra produkter lever upp till vår standard.


Eftersom vi följer Ecolabels kriterier som har de hårdaste kraven som finns för skor, håller vi oss ständigt uppdaterade vad gäller kemikalier. Som medlemmar i Satra och SSEI får vi också löpande information om nuvarande såväl som kommande regleringar av ämnen som inte är förenliga med vad vi står för.

Våra produkter och förpackningar innehåller inga ämnen från den nuvarande REACH-kandidatlistan i koncentrationer över 0,1 viktprocent.

Vi har också en Code of Conduct och en Restricted Substance Guide som alla samarbetspartners måste skriva på. 


FN:s hållbarhetsmål

Till år 2030 har FN satt 17 olika hållbarhetsmål. Kavat har valt 5 av dessa 17 mål att lägga extra fokus på:

12. Hållbar konsumtion och produktion
3. Hälsa och välbefinnande
5. Jämställdhet
8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Repair

Vi är många som har ett par väl ingådda favoritskor som sjunger på sista versen. Ofta är det inget större fel på skorna förutom en utsliten sula och kanske en och annan trasig söm. Som en del i vårt miljöarbete erbjuder vi en helrenovering av dina gamla Kavatskor. I den ingår bland annat sulbyte av såväl ytter- och innersula. Vi fräschar upp dina skor så gott det går utifrån de förutsättningar som finns. Vi lagar eventuella trasiga sömmar, byter skosnören och putsar upp skinnet. Du kommer kunna fortsätta använda dina favoritskor i flera år framöver, dessutom gör du miljön en tjänst genom att återanvända i stället för att köpa nytt.

Gäller utvalda dam- och
herr modeller.

 

Recycled Materials

Vi jobbar på flera olika sätt för att ta tillvara på material som redan finns istället för att tillverka nytt. Bland annat är vi i framkant när det gäller att tillverka skor i återvunnet eller delvis återvunna material. Vi jobbar även med spilläder där vi återanvänder material från tidigare kollektioner. Det kan handla om att tillverka hela skor eller diverse detaljer beroende på hur stora spillbitar som blivit över.

Vi jobbar också mycket med återkommande material och ett standardsortiment med klassisk design som inte går ur tiden, vi kallar det för hållbar design. Vi undviker också att använda oss av onödiga detaljer som inte har någon funktion. 

As new

Vi erbjuder privatkunder att lämna in sina gamla och urvuxna Kavatskor. Skor som fortfarande har kvar att ge, snyggar vi till och säljer om som begagnat. Vi har även en begagnat sajt på FB där privatpersoner kan lägga upp annonser och sälja sina urvuxna Kavatskor vidare.   

Dela dina ögonblick i dina favorit skor!