Mäta foten

 

Om man inte har tillgång till en mätsticka som på bilden ovan kan man enkelt ställa foten på ett papper, skjuta pappret intill väggen och placera foten över pappret med hälen intill väggen. Rita ett streck framför den längsta tån - nu är det bara att mäta med linjalen. Det är väldigt viktigt att barnet står upp eftersom foten trycks ut några millimeter när den belastas av kroppstyngden. Det är även bra om man mäter båda fötterna då det inte är helt ovanligt att den ena foten är lite större än den andra. När du fått fram fotens längd lägger du till växtmån beroende på typ av sko.

Ungefärligt växtmån för olika typer av skor och sandaler!

Öppna sandaler - 10mm
Stängda sandaler - 10-15mm
Promenadskor - 10-15mm
Tunnfodrade höst/vår kängor - 10-15mm
Varmfodrat - 15-20mm
Gummistövlar - 15-20mm

Hur mycket växer foten? 

1-2 års ålder - 20 mm/året
2-3 års ålder - 15 mm/året
3-11 års ålder - 10 mm/året

Mät barnets fötter med jämna mellanrum

Barnfoten kan växa så mycket som 5 mm på en månad, därför är det viktigt att ta för vana att mäta sitt barns fötter med jämna mellanrum. För små eller för smala skor kan i värsta fall skada foten eftersom skelettet fortfarande växer och formas i ung ålder. Förlita dig inte på att ditt barn säger till när skon blivit för liten.

När är skona för små?

När det är mindre än 5mm kvar framför tårna är det dags för nya skor. För varje steg man tar rör sig foten en aning man behöver därför en gångmån på 5mm för att undvika att tårna slår i framkant av skon.

Dela dina ögonblick i dina favorit skor!