Material


På Kavat är vi noga med val av material och komponenter. Under fyra generationer har vi lärt oss ett och annat om det som sitter i våra skor. Därför har vi tagit fram symboler för olika material och konstruktioner. Symbolerna är enkla att identifiera och här nedanför finns information om materialens egenskaper, fördelar och innebörd.


Eco-Preformance Leather - EP

Kavat EP (Eco Performance) Leather tillverkas i Europa och det är kromfritt med vattenavvisande egenskaper. Det har en naturlig narv som är unik för varje par och som över tid utvecklar en vacker patina. Här kan du läsa mer om Eco Performance Leather.

Skötsel: De miljömärkta lädret kräver lite extra kärlek för att det ska behålla sina fina egenskaper. Rengör det med en fuktad trasa, låt torka och smörj in med vax eller skokräm. Vid kraftigare nötning kan en färgad skokräm vara bra för att täcka märken och återställa lädret.

Cross Country Leather - XC

Kavat XC (Cross Country) Leather tillverkas i Europa. Det är ett läder som är underhållsfritt, hållbart och kraftigt vattenavvisande.

Skötsel: Skor som är tillverkade i XC-läder är lätta att rengöra med en fuktig trasa och mild tvål. De behöver inte impregneras eller fettas in då membranet på utsidan är intakt. Vid slitage kan du impregnera in den delen som är bortnött för att bibehålla vattentätheten och skydda skon. 

Waterproof - WP

Kavat Waterproof med ovandel av slitstarkt skinn och återvunnen nylon. Mellan ovandel, foder och sula sitter ett vattentätt membran av polyester som är biologiskt nedbrytbart.

Skötsel: Skorna bör impregneras med jämna mellanrum för att skydda ytskiktet mot fukt och smuts, gärna med en vattenbaserad spray som är mer skonsam mot miljön.

Chrome Free

 Alla skor märkta med denna symbol är tillverkade i kromfritt läder. Skor som är tillverkade i vårt EP läder (Eco Performance) är alltid kromfria. Vi har också utvecklat en ny kromfri variant av vårt populära XC läder (Cross Country) som successivt implementeras i det övriga sortimentet. 

Wool Blend

 Ullen i vårt Wool Blend material kommer från får i Norge. Den är Ecolabel certifierad.

Ulltrådar är väldigt sköra och av erfarenhet vet vi att ett rent ullfoder skulle slitas ut betydligt fortare än själva skon. Genom att väva ihop 50 % ull med 50 % polyester skapas woolblend som är ett unikt och slitstarkt fodermaterial. Blandningen ökar skornas livslängd och på så sätt är vi snälla mot miljön eftersom skorna kan användas längre. 

I Pöl och Gimo kommer ullen från får i Italien den är inte Ecolabelcertifierad men garanterat mulesing free.

Flexible Sole

Alla våra sulor är noga framtagna och utprovade för att fylla flera olika funktioner. En sula ska vara hållbar och ha bra passform. Den ska vara följsam och samtidigt vara stabil i sidled. Den ska ha ett bra grepp mot underlaget som du går på och skydda dina fötter från vassa föremål. Materialen får inte innehålla några miljö- eller hälsofarliga ämnen. Allt detta ligger som grund för hur vi tar fram och utformar våra sulor. Sulorna på våra minsta barnskor är extra mjuka och flexibla för att det ska vara lättare att ta sina första steg när barnet precis lärt sig att gå.

Repair Service

Skorna som är märkta med denna symbol kan få en helrenovering. I den ingår sulbyte av såväl ytter- och innersula. Vi lagar eventuella trasiga sömmar, byter skosnören och putsar upp skinnet. Gäller utvalda dam- och herrmodeller.

Conscious Cotton

Kavat Concious Cotton är ett bomullstyg som är tillverkad av Öeko-Tex-certifierad bomull. 

Recycled Materials

Skor som är märkta med recycled materials-symbolen är helt eller delvis tillverkade av återvunna material. 

Made in Sweden

Skorna som är märka med denna symbol är tillverkade i Sverige. 

PVC Free

Våra gummistövlar är tillverkade i återvinningsbart SEBS gummi som är fritt från PVC Polyvinylklorid. Materialet vi använder oss av får därför en något matt yta. Även resterande skor i sortimentet är fria från PVC.

Spilläder

Skor märkta med denna symbol är tillverkade av spilläder, dvs läder som blivit över när man skurit ut bitar till andra skor. Normalt sett slänger man dessa bitar. Vi spar dem och gör sandaler och andra fina detaljer av dem.

Washable

Kavat Washable går bra att tvätta i maskin på 30 grader, ta ur eventuella innersulor och torka skon i rumstemperatur, skor torkas med fördel upp och ner.

Leather Vegetable Tanned

Kavat Vegetable tanned Leather är ett kromfritt läder som tillverkas i Europa. Det har en naturlig narv och färg som är unik för varje par och som över tid utvecklar en vacker patina. Vegetabiliskt läder fungerar som din hud och när du utsätter den för starkt ljus så ändrar den färgen över tid vilket gör att dina skor blir unika.

Skötsel: Det vegetabiliska lädret kräver lite extra kärlek för att det ska behålla sina fina egenskaper. Rengör det med en fuktad trasa, låt torka och smörj in med Kavats Eco Vax eller skokräm. Vid kraftigare nötning kan en färgad skokräm vara bra för att täcka märken och återställa lädret.

Cross Country Nubuck - XCN

Kavat XCN nubuck Leather är ett extra mjukt skinn som tillverkas i Europa. Det har en naturlig narv och mycket bra andnings egenskaper. Skinnet är impregnerat för att stå emot fukt.

Skötsel: Skorna bör impregneras med jämna mellanrum. Smuts avlägsnas med mjuk borste och om det behövs med milt tvättmedel. Torka skorna i rumstemperatur och impregnera dem, gärna med en vattenbaserad spray som är mer skonsam mot miljön.

Cross Country Suede - XCS

Kavat XCS Suede Leather är ett extra mjukt skinn som tillverkas i Europa. Det har mycket bra andnings egenskaper. Skinnet är impregnerat för att stå emot fukt.

Skötsel: Skorna bör impregneras med jämna mellanrum. Smuts avlägsnas med mjuk borste och om det behövs med milt tvättmedel. Torka skorna i rumstemperatur och impregnera dem, gärna med en vattenbaserad spray som är mer skonsam mot miljön.

Cross Country Micro - XCM

Kavat XCM Microfiber är ett mjukt och lätt material tillverkat av PU/Polyester i Europa. Det har mycket bra andnings egenskaper och är lätt att göra rent.

Skötsel: Skor som är tillverkade i XCM Microfiber är lätta att rengöra med en fuktig trasa och mild tvål. De behöver inte impregneras eller fettas in då ytan på utsidan är intakt. Vid slitage kan du impregnera in den delen som är bortnött för att bibehålla de vattenfrånstötande egenskaperna och skydda skon. 

Dela dina ögonblick i dina favorit skor!