0 Kundvagn
Lagd i kundvagn
  Du har produkter i din kundvagn
  Du har 1 produkt i din kundvagn
  Totalt
  Kassa Fortsätt handla
  Kavat Eco Performance Leather  VARJE LÄDER ÄR UNIKT

  Att arbeta med naturliga och “levande” material är alltid lika spännande. Du kan aldrig till 100 % i förväg veta hur slutresultatet blir. Fördelarna med vårt miljövänliga Eco Performance läder är många och när det gäller att värna om miljön är detta att föredra framför andra. Men med dessa fördelar kommer även en del egenskaper som vissa upplever som nackdelar, andra ser dem som charmiga och helt naturliga då du valt att köpa en produkt tillverkad i naturligt och levande material. Därför vill vi förklara EP-lädrets egenskaper samt hur och varför dessa kan förändras över tid.

  GARVAT UTAN KROM 

  Inga hälsofarliga eller miljöfarliga kemikalier används i garvningsprocessen av EP-lädret. I dag är de allra flesta skinn/läderprodukter på marknaden behandlade med krom, tungmetaller, täckfärger och membran, något som vårt EP- läder är garanterat fria från.

  INFÄRGNING AV LÄDER 

  Av olika anledningar går det inte att använda naturliga färgämnen vid infärgning av läder. De skulle inte bli beständiga och skulle inte få samma djup och lyster. Vi litar på att vår leverantör av EP-lädret vet vad som fungerar och följer deras råd. Det är viktigt att färgerna inte innehåller några förbjudna tungmetaller, azo-färgämnen eller ämnen som kan vara allergiframkallande. Alla färger är testade och godkända av EU Ecolabel.

  VATTENTÅLIGHET

  EP- lädret är behandlat i garvningsprocessen för att bli kraftigt vattentåligt men det är inte vattentätt. Impregneringen som används är fri från PFOS och PFOA. För att lädret ska behålla sin vattentålighet är det viktigt att man ger det lite extra kärlek och omvårdnad. Se skötselråd längst ner.

  LÄDRETS URSPRUNG

  Lädret i våra EP-läder kommer från Europa/Kroatien. Inga djur får sätta livet till för att lädret ska användas för att tillverka våra skor. Lädret är restprodukt från en annan mycket lukrativ marknad som du säkert kan gissa dig till.

  NORMALT SLITAGE 

  En del kan uppleva att EP-lädret slits fortare än andra läder. Detta kan bero på att vårt EP-läder inte är behandlat med täckfärger eller belagt med något membran. Skrapmärken uppstår därför lättare och blir lite synligare. Detta är helt normalt men något som du bör ha i åtanke när du väljer att köpa skor som är tillverkade i vårt Eco Performance läder. En del tycker att det är charmigt och helt naturligt medan andra blir missnöjda. Läder som är behandlade med krom, tungmetaller, täckfärger och membran kan upplevas som tåligare men du får även mycket annat skräp på köpet. När det gäller skrapmärken brukar dessa gå bra att åtgärda genom att smörja lädret med ett ofärgat skofett/vax. Se skötselråd längre ner.

  FÖRÄNDRINGAR I FÄRGEN

  Det är olika recept på alla färger i våra EP-läder och av någon anledning blir vissa färger lite mer ljuskänsliga än andra. Orsaken till det är att vi inte tillåter krom eller andra tungmetaller i färgerna i EP-lädret. Lädret och färgen kan bete sig annorlunda från gång till gång och från läder till läder. Detta kan bero på djurets pigment eller hur fet huden är, vilket påverkar hur lädret drar i sig färgpigmenten när det färgas. Det är nackdelen eller charmen med att arbeta med naturliga och “levande” material. Du kan aldrig till 100 % veta i förväg hur slutresultatet blir. Med krom, tungmetaller, täckfärger och membran kan du få en mycket beständigare färg men du får även mycket annat skräp på köpet.

  FÄRGSKILLNADER

  Ibland kan lädret på höger och vänster sko har lite olika färg. Vad gäller färgen kan denna skifta från läder till läder men även beroende på vilken bit av huden som använts. Precis som vi människor har kossor pigmentförändringar och fetare hy på vissa delar av kroppen vilket kan påverka hur lädret drar åt sig färgpigmenten när det färgas. Vi försöker att alltid para ihop de läder/skor som passar bäst med varandra men att få det helt 100 är omöjligt eftersom varje läder/del är unik, ingen är lik den andra.

  NARVEN SKILJER SIG PÅ HÖGER OCH VÄNSTER SKO

  Att lädret har olika mönster (narv) är helt naturligt. Precis som vi människor har kossor fastare och slappare hud på olika delar av kroppen, detta påverkar hur mönstret i lädret ser ut. Vi försöker att alltid para ihop de läder/skor som passar bäst med varandra men att få det helt 100 är omöjligt eftersom varje läder/del är unik, ingen är lik den andra.

  MÄRKEN I LÄDRET

  Ibland är det ett litet skrapmärke eller utbuktning på lädret. Detta kan bero på att kossan gnidit sig mot ett träd eller att den har fått ett myggbett som kliat vilket resulterat i ett litet ärr. Mer naturligt än så blir det inte.

  SKÖTSELRÅD

  Rengör lädret noga genom att torka med en lätt fuktad trasa. Låt lädret torka ordentligt. Smörj sedan in med ett ofärgat skovax. Vi rekommenderar Kavat Eco wax som är speciellt framtaget till vårt miljövänliga EP- läder. Detta bör göras med jämna mellanrum för att bevara och skydda lädret på bästa sätt. Färgen kan komma att mörkna något i samband med infettningen. Läder är ett levande material, med tiden kommer det att utveckla en härlig patina. 

  Läder ska helst förvaras mörkt, undvik alltid fuktiga miljöer. Ibland kan det naturliga fettet i lädret krypa ut i form av en vit hinna, det putsas enkelt bort med en trasa/svamp. Du kan även blåsa på lädret med en hårfön. På bloggen kan du läsa mer om hur du tar hand om dina läderskor på bästa sätt; Till bloggen