0 Kundvagn
Lagd i kundvagn
  Du har produkter i din kundvagn
  Du har 1 produkt i din kundvagn
  Totalt
  Kassa Fortsätt handla

  Det finns en massa kunskap om skor och läder hos oss. Våra skor är resultatet av en stor passion och kärlek till hantverket. Flera generationer barn har genom åren tagit sina första steg i ett par Kavat-skor och vi jobbar stenhårt för att det blir många många fler. Ambitionen att göra världens bästa barnskor är lika självklar i dag som när Ragnar Karlsson startade skofabriken Ymer som sedan blev Kavat. 

  Ragnar Karlsson, Kavats grundare

  Ragnar "Ragge" Karlsson, Kavats grundare. 

  Ragnar föddes 1911 och växte upp i Kumla som ligger ca två mil söder om Örebro. Han började arbeta för C.A. Jonssons Skofabrik år 1926. Han var 15 år gammal och tjänade 10 kronor och 56 öre i veckan. Efter endast två veckor på fabriken stansade han av sig ena tummen. "Men jag blev inte avskräckt för det!" sa Ragnar i en intervju år 1986. Året 1945 beslöt sig Ragnar för att starta eget. På den tiden tillverkade Ragnar alla möjliga slags skor, både till vuxna och barn, men de flesta var för andra varumärken. Ragnar gjorde alltid skor med känsla för kvalitet och han tog inga genvägar. 

  "Ingen jävla skit", sa Ragnar.


  Det var först på 1970-talet när sonen Bengt Karlsson tagit över som man bestämde sig för att börja tillverka skor under det egna märket Kavat. När andra skotillverkare lade ner i Sverige satsade Bengt på modern teknik. Tillsammans med hustrun Birgitta utvecklade han en unik process som lade grunden till ett design- och formspråk som lever kvar än i dag. 


  Varumärket döptes efter familjens tax, Kavat.

  Ordet Kavat betyder morsk och modig, egenskaper som genom åren alltid genomsyrat företaget. Vi vågar utmana slit- och slängmentaliteten och kör på efter de värderingar som Ragnar en gång startade verksamheten. Kvalitet lönar sig och blir billigast i längden.

  Kavat Travnik medarbetare
  I oktober 2014 samlades alla medarbetare vid Kavat-fabriken i Travnik, Bosnien.

  I dag, 70 år senare är vi särskilt stolta för den utveckling vi sett de senaste åren. En ny generation konsumenter väljer en mer hållbar livsstil. Efterfrågan på våra skor växer snabbt även långt utanför Sveriges gränser. 2008 miljömärkte vi vår första sko under EU Ecolabel.

  Den klassiska modellen Edsbro blev världens första miljömärkta barnsko.


  Vi slet hårt under några år för att ställa om. Nu har över 50 av våra modeller certifierats med  EU Ecolabel. Under 2014 öppnade vi vår första Kavat-butik på Korsgatan 4 i Göteborg. 2017 har vi butiker även i Kumla, Stockholm och Malmö. 

  Kavat Edsbro miljömärkt
  Miljömärkta Edsbro.

  2017 är Kavat ett internationellt företag och omsätter drygt 110 miljoner kronor. Vi tillverkar ca 400 000 par skor varje år, varav 350 000 på egna fabriken i Bosnien. Att vi valde att etablera oss i Bosnien föll naturligt då vi under 1990-talet tog emot många flyktingar från kriget på Balkan. Då var det svårt att rekrytera yrkesskickliga medarbetare till en skofabrik i Sverige. Det fanns inte heller särskilt många underleverantörer lokalt. Så 2009 etablerade vi vår egen fabrik i ett område med lång skotradition. Där fanns yrkesfolk, underleverantörer och en struktur som saknades i Sverige för en sådan satsning.

  Under hösten 2017 flyttar vi in i en helt ny skofabrik i Bosnien. I fabriken finns nya maskiner och en ny sömnadsavdelning vilket gör att vi kan tillverka ännu fler skor. Fabriken är dessutom toppmodern med ett miljövänligt värmesystem, luftkonditionering och användning av förnybar energi. Det skapar en trevlig arbetsmiljö och stämmer överens med vår filosofi om hållbarhet.

  Vi tror att den bästa arbetsmiljön gör att vi kan tillverka de bästa och mest hållbara skorna. 

  I Ragnars anda fortsätter den fjärde generationen att skapa nya traditioner. Ett nytt sätt på gammalt vis. Det kanske förklarar varför Kavat bärs av människor i världens alla hörn. Besök oss gärna på Facebook och Instagram och häng med på resan till framtiden. Den börjar självklart med vår historia!