0 Kundvagn
Lagd i kundvagn
  Du har produkter i din kundvagn
  Du har 1 produkt i din kundvagn
  Totalt
  Kassa Fortsätt handla
  INNERMÅTTET STÄMMER INTE, VARFÖR?

  Det kan vara klurigt att mäta skor invändigt. Man kan alltid lita på att det är kunnig personal här på Kavat som mäter och tar fram innermåtten på Kavatskorna. Om man ska mäta sina skor hemma är det är viktigt att använda rätt teknik för att få ett så precist mått som möjligt. Läs gärna mer under fliken- Mäta skon. Vi har även märkt att olika mätstickor kan ge lite olika mätresultat. AZEZZO är den mätsticka som vi tycker stämmer mest överens med verkligheten och som vi använder oss av här på Kavat. Faktum kvarstår dock fortfarande att olika personer tar i olika hårt eller placerar mätstickan olika när man mäter sina skor. Att det kan komma att skilja på ett par mm när olika personer mäter skor är inte helt ovanligt, därför anger vi endast CIRKAMÅTT till våra skor.

  VARFÖR ANGER NI CA INNERMÅTT TILL ERA SKOR?

  Det kan skilja ett par mm hit och dit när olika personer mäter samma sko, allt beror ju på var i skon stickan hamnar och hur hårt stickan trycks ut. Därför anger vi endast cirka mått till våra skor. Läs gärna mer under frågan- Mäta skon

  VILKEN STORLEK BÖR JAG VÄLJA?

  Börja alltid med att mäta dina eller ditt barns fötter. En ofodrad/tunnfodrad sko ska vara mellan 10-15mm längre än foten, gummistövlar och varmfodrade skor ska vara mellan 15-20mm längre än foten. Se storleksguiden för aktuell sko och välj den storlek där innermåttet motsvarar rekommendationerna. Gå aldrig enbart efter storlek, kontrollera ALLTID angivet innermått i skorna mot barnets mått innan köp. Vuxna behöver till skillnad från barn ingen växtmån, men skon bör alltid vara minst 5mm längre än foten för att kunna röra sig naturligt.

  NÄR ÄR EN SKO FÖR LITEN?
  Ta för vana att mäta ditt barns fötter med jämna mellanrum, en barnfot kan växa så mycket som 5mm på en månad under en tillväxtperiod. Foten behöver ett utrymme på 5mm för att kunna röra sig naturligt, en sko är därför urvuxen när det är mindre än 5 mm kvar framför tårna

  HUR FORT VÄXER FOTEN?
  Det är svårt att säga exakt hur mycket barnfötter växer,  man vet att de växer ryckvis och att de kan växa så mycket som 5mm på en månad. Ta för vana att mäta barnets fötter med jämna mellanrum för att undvika att barnet går med för små skor.

  Ca så här mycket växer en barnfot per år:
  1-2 år ca 20 mm
  2-3 år ca 15 mm
  3-5 år ca 10 mm

  HUR SKÖTER JAG MINA SKOR PÅ BÄSTA SÄTT?

  Se separata skötselråd för varje enskild sko. Glöm inte insidan, häll ur eventuell sand och grus och byt innersulan vid behov.

  KAN JAG TVÄTTA SKORNA I TVÄTTMASKINEN?

  Om det inte står att skorna är maskintvättbara så är det inget vi rekommenderar och något man i så fall får göra på egen risk. Skinnskor kan krympa och spricka om man har otur. Vill man ändå chansa, använd ett milt tvättmedel och tvätta på låg temperatur (30 grader). Torka skorna i rumstemperatur.

  KAN JAG TORKA SKORNA I TORKSKÅP?
  Det är inget vi rekommenderar och sker i så fall på egen risk då materialen kan torka och gå sönder. Om man ändå vill chansa, använd låg värme och se till att skorna inte står direkt i utblåset. Blöta skor torkas säkrast i rumstemperatur. Stoppa eventuellt i lite tidningspapper eller strumpor fyllda med kattsand det hjälper till att suga upp fukten. Ta ur eventuella lösa innersulor.

  VARFÖR BLIR FÖTTERNA BLÖTA?

  En av de vanligaste orsakerna till att barn blir blöta om fötterna är svett. Barn svettas flera centiliter varje dag! En del av fotfukten dunstar uppåt och ut genom skaftöppningen, resten ska sugas upp av strumporna och av materialet i skons insida. Rätt skor för rätt tillfälle kan undvika många fuktiga fötter och skor.
  En annan anledning är att barn har en förmåga att hitta vattenpussar att hoppa i och leker gärna i snö och där det är som slaskigast. Det är därför inte helt ovanligt att vatten och slask kommer in genom skaftet på skon. Du kan enkelt prova om skon tar in vatten utifrån genom att sänka ner fotdelen i ett vattenbad en kort stund.

  HUR UNDVIKER MAN BLÖTA FÖTTER?

  Rätt skor vid rätt tillfälle! Vid plusgrader rekommenderar vi inte att använda vinterskor.
  Använd gärna yllestrumpor som håller foten torr, och växla mellan olika skor för att låta skorna torka ur ordentligt mellan varven.
  En strumpa fylld med kattsand nersänkt i skorna över natten kan hjälpa till att driva ur fukten.

  HUR TORKAR MAN SKORNA PÅ BÄSTA SÄTT?

  Plocka alltid ur eventuellt löstagbara innersulor, undvik element och torkskåp med för hög värme. Skinn och membran kan spricka och gå sönder i för stark värme och göra dina skor odugliga. Ett bra tips är att stoppa tidningspapper eller strumpor fyllda med kattsand i skorna, det suger upp vätan bra.

  HUR UNDVIKER MAN KALLA FÖTTER?

  Var noga med att använda en sko i rätt storlek, är skorna för trånga kan blodcirkulationen försämras och fötterna bli kalla. Yllestrumpor på foten är att rekommendera, de värmer mycket bra även i fuktigt tillstånd. Strumpor av bomull eller syntet blir snabbt blöta, värmen leds bort och fötterna blir kalla. Sockorna ska bygga upp ett luftigt skikt mellan fot och sko.

  MITT BARN BLIR KALL OM FÖTTERNA, VARFÖR?

  Det kan givetvis finnas olika orsaker till att man fryser om fötterna. En av dom vanligaste orsakerna är att man har för trånga skor. Se därför till att det finns ordentligt med utrymme i skorna, en för liten sko klämmer åt runt foten och hindrar på så sätt blodcirkulationen vilket gör foten kall.
  En annan orsak kan vara att barnet är blöt om fötterna. Se till att skor och strumpor är torra innan barnet går ut. Ullstrumpor är alltid att rekommendera!